2 Απριλίου 2017

Κριτική του βιβλίου "Δικαίωµα στη Μάθηση - Η Ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι" Rebecca Langston-George, εκδόσεις Λιβάνη

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα µολύβι µπορούν να αλλάξουν τον κόσµο». Με αυτή τη λιτή φράση, η Μαλάλα Γιουσαφζάι κατάφερε να αποδώσει τη δύναμη της θέλησης, τη σημασία της μόρφωσης, τη σπουδαιότητα της πίστης στα ιδανικά και τις αξίες μας, την αναγκαιότητα να παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο. Η κοπέλα - σύμβολο για την υπεράσπιση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση στο Πακιστάν, αγωνίστηκε με πάθος για τα πιστεύω της αλλά και για την δίψα της για μάθηση, κατόρθωσε να κινητοποιήσει την Παγκόσμια κοινότητα και δεν πτοήθηκε ακόμα και όταν αντίκρυσε το θάνατο το πρωί της 9ης Οκτώβρη 2012. Το βιβλίο αυτό είναι μια υπέροχη εικονογραφημένη αναπαράσταση της ζωής αυτής της κοπέλας μέχρι σήμερα, που σκοπό έχει να διδάξει μικρούς και μεγάλους και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις δικές μας προσωπικές μάχες.

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1997 στην πόλη Μινγκάορα του Πακιστάν. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια και φοιτούσε στο σχολείο του πατέρα της Ζιαουντίν Γιουσαφζάι. Αγαπούσε πολύ τη μάθηση και διέπρεπε στα μαθήματα. Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Η μικρή Μαλάλα δεν μπορούσε να αποδεχθεί αυτή την αδικία και άρχισε να γράφει με ψευδώνυμο σε blog του BBC για τις συνθήκες ζωής στην πόλη της και τις δύσκολες καταστάσεις που βίωναν οι συμπολίτες της καθημερινά. Σύντομα ακολούθησαν συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα και η ταυτότητα της έγινε γνωστή. 

Οι Ταλιμπάν την κατηγόρησαν ότι υπηρετεί τη Δύση και στις 12 Οκτώβρη 2012 πραγματοποίησαν επίθεση στο σχολικό λεωφορείο που τη μετέφερε μαζί με τις συμμαθήτριές της στο σπίτι, και την πυροβόλησαν. Νοσηλεύτηκε αρχικά στο Πακιστάν και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η κατάστασή της ήταν κρίσιμη και η συμπαράσταση του κόσμου ήταν πρωτοφανής. Μετά από πολυάριθμες εγχειρήσεις η Μαλάλα στάθηκε και πάλι όρθια και αναζήτησε με πάθος τα βιβλία της. Συνέχισε να μάχεται για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και το 2014 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

Το βιβλίο "Δικαίωµα στη Μάθηση - Η Ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι" δεν είναι απλά ένα ακόμα παιδικό βιβλίο. Είναι η εξιστόρηση μιας συναρπαστικής ιστορίας ζωής μιας κοπέλας, που αποφάσισε με μόνα της όπλα την πυγμή, το πάθος και την ανάγκη της να μορφωθεί, να σταθεί όρθια απέναντι στα όπλα των Ταλιμπάν. Η εικονογράφηση των γεγονότων που στιγμάτισαν τη ζωή της είναι εξαιρετική, και οι αντιθέσεις των χρωμάτων καταφέρνουν να αποτυπώσουν με γλαφυρότητα τις συναισθηματικές της διακυμάνσεις. Ο φόβος, ο πανικός, η απογοήτευση, η ευτυχία, η χαρά, η λαχτάρα, η ελπίδα, παρελαύνουν μέσα από τις εκφράσεις των προσώπων των χαρακτήρων και προβάλλουν το σπουδαίο έργο αυτής της κοπέλας. Η συγκίνηση διαπνέει τις τελευταίες σελίδες και το μήνυμα της Μαλάλα κατα την απονομή του βραβείου Νόμπελ είναι τόσο σημαντικό και ηχηρό, που οφείλουμε όλοι να το αφουγκραστούμε με προσοχή.

Ένα παιδικό βιβλίο που κατορθώνει να πυροδοτήσει το πάθος για τη διεκδίκηση των ονείρων μας.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου