Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Η ιδιωτική ζωή των δέντρων" Alejandro Zambra, εκδόσεις Ίκαρος

"Η ιδιωτική ζωή των δέντρων" είναι ένα τρυφερό μυθιστόρημα που μιλάει τη γλώσσα της αγάπης. Της άδολης αγάπης που σε αφοπλίζει και σε συγκινεί βαθιά. Ο Χουάν, ο κεντρικός ήρωας της μικρής αυτής ιστορίας, είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Μα κάθε φράση του κρύβει μέσα της δεκάδες άλλες λέξεις. Λέξεις που μαστιγώνουν τη σκέψη και πυροδοτούν το συναίσθημα. Κάθε καρέ των αναμνήσεών του είναι ένα δίδαγμα ζωής. Κάθε του ανασφάλεια φωτίζει τα άγχη της σύγχρονης ζωής προσφέροντας μια άλλη οπτική. Το βιβλίο αυτό είναι μια αλληγορία για την αγάπη, τον έρωτα, τη δύναμη της ψυχής. ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Το έναυσμα αυτής της ιδιαίτερης ιστορίας είναι η αργοπορία μιας γυναίκας. Συζύγου του Χουάν και μητέρας της μικρής Ντανιέλας. Οι δείκτες του ρολογιού διαγράφουν την πορεία τους και εκείνη δεν εμφανίζεται. Και τότε ζοφερές αναμνήσεις τρυπώνουν στο μυαλό του ήρωα και προκαλούν πανικό. Το παρελθόν ξυπνάει μνήμες που πονάνε, μα η μικρή θέλει να κοιμηθεί. Και ζητάει το καθιερωμένο της παραμύθι. Στο δικό της κόσμο τίποτα δεν πρέπει να διαταραχθεί. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Τα δέντρα - πρωταγωνιστές παίρνουν θέση λοιπόν και η αφήγηση ξεκινά. Αγωνία, τρυφερότητα, ανασφάλειες έρχονται να βρουν τη θέση τους στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Ενός μυθιστορήματος ικανού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον. 

Ένα παιχνίδισμα ανάμεσα στο χθες, το σήμερα και το μέλλον. Με αφορμή ένα απλό γεγονός, ο ήρωας παλεύει να μην παρασυρθεί από τις φοβίες του, να προσφέρει θαλπωρή και ασφάλεια στην Ντανιέλα, να καταγράψει με καθαρότητα τις μύχιες σκέψεις του, και να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα. Η συγκινητική φιγούρα του Χουάν κατορθώνει να σε κερδίσει με την αφέλεια και την άδολη αγάπη του προς τη θετή του κόρη. Ο εαυτός του διαλύεται σε χίλια κομμάτια μα η μεγαλύτερη έννοια του εξακολουθεί να είναι η ψυχική ηρεμία του μικρού κοριτσιού. Οι αντιδράσεις του είναι ένα κράμα σοφίας και αγνότητας. 

Ο συγγραφέας επιλέγει συνειδητά να αποδεσμευτεί από το κοινωνικό πλαίσιο και το πολιτικό σκηνικό και να επικεντρωθεί στον πρωταγωνιστή του. Με αυτό τον τρόπο το μυθιστόρημά του αποκτά μια άλλη διάσταση και επιτυγχάνει τον βαθύτερο σκοπό του, που είναι διαφορετικός για κάθε αναγνώστη με βάση τα βιώματά του. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση θεωρώ ότι αφαίρεσε ένα κομμάτι της συναισθηματικής φόρτισης του κειμένου. Και αυτό επειδή ο Χουάν είναι ένας άνθρωπος οικείος, με μια παιδική αφέλεια που λείπει στην εποχή μας, και θα μπορούσε η χρήση του α΄ενικού προσώπου να απογειώσει τη δύναμη των λόγων του. Ο ρόλος της Ντανιέλας λίγο πριν το φινάλε ανέτρεψε την πορεία της πλοκής και απέδειξε την γοητεία της γραφής του Zambra. 

Όταν η μαγεία των παραμυθιών συναντά τον πόνο της προδοσίας, η αγάπη μόνο μπορεί να δώσει τη λύση.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."