12 Ιουνίου 2017

Κριτική του βιβλίου "Κόρη στον βυθό" Μαίρη Σάββα - Ρουμπάτη, εκδόσεις Μίνωας

Οι μέρες του καλοκαιριού αποτελούν την ιδανική εποχή για να μπορέσουν τα παιδιά να χαθούν και στον κόσμο των λογοτεχνικών βιβλίων. Οι άπλετες ώρες ξεγνοιασιάς μπορούν να συμπεριλάβουν και στιγμές ανάγνωσης μυθιστορημάτων, που θα τους εξάψουν τη φαντασία, θα τους οδηγήσουν σε νέους περιπετειώδεις κόσμους και που θα τους βοηθήσουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Η συγγραφέας Μαίρη Σάββα - Ρουμπάτη εμπνεύστηκε από το πασίγνωστο μάρμαρο της Πάρου, θαμπώθηκε από τις ομορφιές και την ιστορία του νησιού και δημιούργησε μια ευφάνταστη ιστορία δράσης με πρωταγωνιστές τρεις μικρούς φίλους.  Η "Κόρη στο βυθό" καταφέρνει να συνδυάσει την έμφυτη περιέργεια της παιδικής ηλικίας, το μυστήριο αλλά κυρίως τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πυροδοτώντας το ενδιαφέρον των νεαρών βιβλιόφιλων.Η ιστορία ξεκινά με τους αγαπημένους φίλους Ηλία και Πάνου, οι οποίοι γίνονται μάρτυρες ενός παράξενου γεγονότος στο κανάλι που χωρίζει την Αντίπαρο από το Δεσποτικό. Ένα μεγάλο και λευκό αντικείμενο βυθίζεται μπροστά στα μάτια τους από μια διερχόμενη βάρκα, αλλά εκείνοι σαστισμένοι αποφασίζουν να μην πουν τίποτα στους μεγάλους. Ψάχνουν να βρουν τρόπο για να μάθουν τί συνέβη και τί ακριβώς είναι αυτό που είδαν, και η παρουσία του κυρ Αντώνη θα παίξει καταλυτικό ρόλο. Καθώς τους ξεναγεί στα μαγευτικά μέρη του νησιού και τους μυεί στην ιστορία του τόπου, τα δύο αγόρια με τη βοήθεια της Άννας (εγγονής του κυρ-Αντώνη) καταφέρνουν να συλλέξουν τα κομμάτια του παζλ και να φανερώσουν την αλήθεια. 

Με λόγο απλό, ευχάριστο και κατανοητό για τις ηλικίες που απευθύνεται, αλλά χωρίς εκπτώσεις στη χρήση του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, η συγγραφέας αποτυπώνει μια συναρπαστική ιστορία και διδάσκει. Οι περιγραφές είναι λιτές και οι αναφορές σε μύθους, ιστορικά γεγονότα και στην πολιτιστική κληρονομία γίνεται με διασκεδαστικό τρόπο και χωρίς κουραστικές λεπτομέρειες. Η πλοκή διατηρεί έναν γρήγορο ρυθμό και κατορθώνει να συνεπάρει τους μικρούς φίλους στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι.

Οι μικρής ηλικίας πρωταγωνιστές δημιουργούν μια οικεία εικόνα στους αναγνώστες, και ταυτίζονται αυτόματα με τον τρόπο σκέψης και δράσης τους. Αισθάνονται πως συμμετέχουν και εκείνοι σε αυτή την τολμηρή περιήγηση στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου, και αδημονούν για την έκβαση των καταστάσεων. Παράλληλα γνωρίζουν νέους τόπους, ήθη, έθιμα και παραδόσεις και έρχονται σε επαφή με σημαντικές αξίες και αρχές για τη ζωής τους.

Ένα βιβλίο που ψυχαγωγεί, συναρπάζει και κατορθώνει με τρόπο δημιουργικό να ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου