Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Κρυσταλλία" Ειρήνη Βαρδάκη, εκδόσεις Bell

Έχοντας διαβάσει το οπισθόφυλλο του βιβλίου "Κρυσταλλία", φανταζόμουν πως θα χαθώ στις σελίδες ενός ακόμα δυνατού αστυνομικού μυθιστορήματος. Όμως η ιστορία που άρχισε να ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του με έκανε να σαστίσω. Η αφήγηση των γεγονότων επικεντρωνόταν στη ζωή της ομώνυμης ηρωίδας, στα παιδικά της βιώματα, στην ριψοκίνδυνη απόφασή της να αλλάξει εν μία νυκτί τη ζωής της, το νέο της ξεκίνημα και το καρδιοχτύπι ενός μεγάλου και σαρωτικού έρωτα. Ομολογώ πως ήμουν έτοιμη να το αφήσω στην άκρη, αλλά οι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και η στρωτή γραφή με συγκράτησαν. Και ήταν πραγματικά μεγάλη η έκπληξή μου, όταν στην πορεία τα γεγονότα άρχισαν να αλλάζουν κατεύθυνση και ροή, αποκαλύπτοντάς μου την αστυνομική διάσταση της πλοκής. Η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Ειρήνης Βαρδάκη με ξάφνιασε, με αιφνιδίασε ευχάριστα και με συνεπήρε, ενώνοντας με πολύ ωραίο τρόπο όλα τα κομμάτια του παζλ. 




Η υπόθεση ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα σε δύο ετερόκλητους άξονες : την μπερδεμένη ερωτική ζωή της ηρωίδας και την εξιχνίαση μιας σειρά αποτρόπαιων φόνων. Στο πρώτο μέρος γνωρίζουμε σε βάθος την γοητευτική και όμορφη Κρυσταλλία μέσα από τις αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας, τον γάμο που αναγκάζεται να κάνει, τη φυγή της και τη γνωριμία της με τον Νικόλα. Καθώς η σχέση τους εξελίσσεται και περνάει από έντονες καταστάσεις, μια σειρά φόνων θέτουν σε επιφυλακή τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες προσπαθούν να προλάβουν τον δολοφόνο και να ανακαλύψουν τον επόμενο στόχο του. Οι ερωτικές αναταράξεις μπλέκονται με το αρρωστημένο μυαλό του δράστη και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η "Κρυσταλλία" είναι ένα μυθιστόρημα που κινείται στα μονοπάτια του αστυνομικού μυθιστορήματος, εστιάζοντας ταυτόχρονα στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ψυχοσύνθεση των ηρώων. Οι χαρακτήρες αποκαλύπτονται μέσα από τις πράξεις και τις αποφάσεις τους, και φανερώνουν τις αδυναμίες, τα πάθη τους και τις εμμονές τους. Ο έρωτας και η αγάπη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους, και τα συναισθήματά τους καταφέρνουν να χειραγωγήσουν κάθε λογική. Οι ανασφάλειες τους σου είναι γνώριμες και αντικατοπτρίζουν άγχη και φοβίες της νέας γενιάς. Η Γωγώ, ο Νικόλας, η Μελίτα, ο Αντώνης καταφέρνουν μέσα από τις πράξεις τους να αναδείξουν την επίδραση των κοινωνικών στερεοτύπων στις επιλογές τους, και να αποδείξουν πως τελικά ο δρόμος της καρδιάς είναι εκείνος που αξίζει να ακολουθήσεις.

Η αστυνομική χροιά του βιβλίου, αν και άργησε να διαφανεί, κατάφερε να με αποζημιώσει με τον γρήγορο ρυθμό, την ολοκληρωμένη προσέγγιση του εγκλήματος, την αληθοφανή επίλυση και το ιδιαίτερο φινάλε. Θεωρώ πως το εγχείρημα της συγγραφέως ήταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς είχε να διαχειριστεί πολλές διαφορετικές πτυχές και παραμέτρους. Όμως πέτυχε να μεταβεί αθόρυβα από την αφήγηση της προσωπικής ζωής της ηρωίδας, στην ανάπτυξη των ερευνών για την επίλυση των εγκλημάτων και να βάλει ομαλά τον αναγνώστη στην ιστορία. Η κλιμάκωση της αγωνίας ακολουθεί ένα δυνατό κρεσέντο και οι καταιγιστικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν να πάρεις ανάσα. Μέχρι την αποκάλυψη του δράστη.

Η "Κρυσταλλία" είναι σίγουρο πως θα σας παρασύρει στη δίνη της ζωής της και θα σας εντυπωσιάσει...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."