27 Ιουνίου 2017

Νέα κυκλοφορία "Μας συνέλαβαν, μια μαρτυρία από τη φυλακή" Can Dündar, εκδόσεις Κριτική

Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί το βιβλίο "Μας συνέλαβαν, μια μαρτυρία από τη φυλακή" του Can Dündar, σε μετάφραση Μιχαλή Μακρόπουλου.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Έσκυψα σαν Ινδιάνος που αφουγκράζεται τις δονήσεις μιας άμαξας που κοντοζυγώνει, κι έβαλα το αυτί μου στη σχάρα.
«Είμαι ο Μουράτ Τσαπάν», είπε η φωνή. «Ο διευθυντής του περιοδικού Νοκτά».
Αυτός κι ο αρχισυντάκτης του, ο Τζεβχερί Γκιουβέν, είχαν επίσης συλληφθεί με την κατηγορία της «υποκίνησης εξέγερσης» ύστερα από ένα πρωτοσέλιδο που φωτογράφιζε –και πάλι – τον Ερντογάν. Είχαν οδηγηθεί στη Σηλυβρία έναν μήνα πριν από μας. Και να τοι, να χρησιμοποιούν την αρχαιότητά τους για να μας ετοιμάσουν μια γιορτή καλωσορίσματος. Αν και δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ, πέσαμε όλοι θύματα της ίδιας καταπίεσης και καταλήξαμε γείτονες.

Η τόλμη και η αποφασιστικότητα ανέδειξαν τον Τζαν Ντουντάρ σε αντίπαλο δέος του Ερντογάν και σε εκπρόσωπο της δημοκρατικής Τουρκίας. Εξαιτίας των αποκαλύψεων σχετικά με την παράδοση όπλων από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στη Συρία, ο αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ κινδυνεύει ακόμα και τώρα με στέρηση της προσωπικής του ελευθερίας. Το Μας συνέλαβαν! είναι το χρονικό της φυλάκισής του. Ο Ντουντάρ περιγράφει τι σημαίνει να είσαι στη σημερινή Τουρκία δημοσιογράφος, ενώ παραμένεις πιστός στις αρχές σου.


Ο Τζαν Ντουντάρ είναι ένας θαρραλέος δημοσιογράφος.
      
Ορχάν ΠαμούκΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
O Can Dündar (Τζαν Ντουντάρ) είναι αρθρογράφος και συγγραφέας, αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Συγκαταλέγεται στους διασημότερους δημοσιογράφους στην Τουρκία, με πλούσια αρθρογραφία, παραγωγές τηλεοπτικών εκπομπών και συγγραφικό έργο που ξεπερνά τους 20 τίτλους. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Το 2016 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης και την ίδια χρονιά απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) για την προσφορά του στη δημοσιογραφία. Από τον Ιούνιο του 2016 ζει στη Γερμανία, με ένα ένταλμα σύλληψης να εκκρεμεί σε βάρος του στην πατρίδα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου