22 Ιουλίου 2017

Κριτική του βιβλίου "Η Μαργαρίτα και η θάλασσα" Μιχαέλα Αντωνίου, εκδόσεις Mamaya

"Η Μαργαρίτα και η θάλασσα" είναι ένα βιβλίο που φλερτάρει με το μυστήριο, την τρέλα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και τον σκοτεινό κόσμο του θεάματος, με πρωταγωνίστρια για άλλη μια φορά την χαρισματική, αλλέγκρα και χειμαρρώδη Μαργαρίτα. Με χιούμορ και ανατροπές, με ρεαλιστικότητα και χωρίς ίχνος επιτήδευσης, με γρηγορη πλοκή και μοντέρνα γραφή, η συγγραφέας δημιουργεί μια καλοφτιαγμένη, αληθοφανή και άρτια ισορροπημένη ιστορία με σκοπό να ψυχαγωγήσει τον αναγνώστη μέσα από μια σειρά εξιχνίασης περίεργων δολοφονιών. Σχήμα οξύμωρο; Όχι αν κατέχεις την τέχνη της συγγραφής και μπορείς να δημιουργείς ενδιαφέροντες χαρακτήρες που ξέρουν καλά να παίζουν το παιχνίδι με τις μάσκες. Και η Μιχαέλα Αντωνίου διαθέτει και τα δύο, και μας το αποδεικνύει.

ΚΛΙΚ για να διαβάσετ την υπόθεσηΗ Μαργαρίτα Τριάντη πιστεύει πως έχει ξεμπλέξει από το παρελθόν, και ο γάμος του έρωτά της Στέφανου Δενδρινού αποτελεί την τελεία σε μια αλλόκοτη ιστορία που τη συντάραξε βαθιά. Το ενδιαφέρον του Άγη Σοφρωνά για εκείνη και τη ζωή της, και η πρότασή του για συμμετοχή σε ένα τηλεοπτικό σίριαλ, θα της δώσουν την ευκαιρία να μπει στη χώρα των θαυμάτων, όπου η διασκέδαση, οι απολαύσεις κάθε είδους και το άπλετο χρήμα μπορούν να σε κάνουν να ξεχάσεις τα πάντα και να νιώσεις ελέυθερος. Το ταξίδι και η διαμόνή της στο επιβλητικό αρχοντικό της επιχειρηματικής οικογένειας Σιμωτά, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και θα φέρει την Μαργαρίτα αντιμέτωπη με ένα φρικτό έγκλημα. Αν και όλοι γύρω της δείχνουν να πιστεύουν ότι δεν είναι ένοχη, τα στοιχεία συνωμοτούν εναντίον της. Ο υπαστυνόμος Δενδρινός καλείται εσπευσμένα για να ανακαλύψει την αλήθεια και εκείνη πρέπει να τιθασεύσει την καρδιά της και να συνεργαστεί. Μόνο που ο έρωτας και ο δράστης δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη...

Αν και πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, ο αυτοσαρκασμός και ο έξυπνος συνδυασμός ευπιστίας και αλάνθαστου ενστίκτου της Μαργαρίτας, καταφέρνουν να προσδώσουν μια πιο αναλαφρη νότα στην εξέλιξη της υπόθεσης. Οι περιγραφές και οι διάλογοι εναλλάσσονται με αρμονικό ρυθμό, και προσφέρεται ο απαραίτητος χρόνος στον αναγνώστη να διασταυρώσει τα άλλοθι, τις παραδοχές του κάθε υπόπτου καθώς και να προσπαθήσει να βρει την άκρη του νήματος. Οι χαρακτήρες είναι χαρτογραφημένοι με περίσσεια υπομονή και λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα όλοι να φαίνονται ένοχοι. Οι καταθέσεις διαψεύδονται από τα λεγόμενα των μαρτύρων, και κάποιες εκμυστηρεύσεις είναι κάλπικες. Ποιες είναι όμως αυτές; Κανείς δεν είναι έμπιστος και η Μαργαρίτα φαίνεται να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, χωρίς δυνατότητα σωτηρίας. Η ατμόσφαιρα αποπνέει ένταση, μυστήριο και τα κρυμμένα μυστικά απειλούν να φέρουν την καταστροφή.

Το ρομαντικό στοιχείο δένει όμορφα με τις ανασφάλειες της πρωταγωνίστριας και οι αποκαλύψεις εντείνουν συνεχώς την αγωνία του αναγνώστη. Οι καταστάσεις πηγάζουν από τη σύγχρονη πραγματικότητα, και ο τρόπος που σκέφτεται και πράττει η Μαργαρίτα είναι οικείος, γνώριμος. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση βοηθάει να αναδειχτεί το χιούμορ της αλλά και το πείσμα της και τονίζει την αμεσότητα της γραφής. "Η Μαργαρίτα και η θάλασσα" είναι ένα βιβλίο που σε ενθουσιάζει και σε παρασύρει στον δικό του, ιδιαίτερο, ρυθμό.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

2 σχόλια:

  1. Ξενύχτησα διαβάζοντας το βιβλίο της,,!
    Μολις τελείωσα το πρώτο βιβλίο της που το διάβασα σε 3 μέρες! Απλά την αγάπησα τ συγγραφέα!! Και συγουρα θα αρχίζω να διαβάσω αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή