25 Οκτωβρίου 2017

"Η κυρά της Ρω" μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τις δικές μας πατρίδες...

"Η κυρά της Ρω" αποτελεί μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της εθνικής αντίστασης, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αλλά και ένα σύμβολο πίστης, ηρωισμού και απλότητας. Ο τόπος και ο τρόπος που επέλεξε συνειδητά να ζήσει, η σοφία και η αγνότητά της, εξακολουθούν να εμπνέουν μέχρι σήμερα και να δείχνουν τον δρόμο, για να ανακαλύψει ο καθένας μας τις δικές του πατρίδες. Η ομότιτλη νουβέλα του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά, αποτυπώνει της ομορφιά της ψυχής της Δέσποινας Αχλαδιώτη, συνδυάζοντας πραγματικά περιστατικά της ζωής της με στοιχεία μυθοπλασίας, και προβάλλει το βαθύτερο νόημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις και τις σκέψεις της. Με χιούμορ, συγκίνηση, αμεσότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια, η "κυρά της Ρω" μας προκαλεί να ράψουμε τη δική μας σημαία και να την υψώσουμε στα κάστρα της καρδιάς. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση και η αμεσότητα των λόγων αυτής της εκπληκτικής γυναίκας, σε αφοπλίζουν από την πρώτη πρόταση. Μέσα από τη ματιά της, προβάλλουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, οι παραδόσεις, η θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή, μα κυρίως η απόλυτη, ασύνορη, αληθινή αγάπη. Η αγάπη της ίδιας για τον άντρα της Κώστα. Μια αγάπη τόσο ισχυρή, που αψήφησε τα πάντα και κατάφερε να επιβιώσει και να ανθίσει σε μια βραχονησίδα. Παρέα με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, αυτοί οι δύο άνθρωποι ήξεραν να ζήσουν τις απλές, μικρές, συγκλονιστικές στιγμές ευτυχίας, που όλοι σήμερα ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε. Κι ύστερα ο αβάσταχτος πόνος της απώλειας, η αγωνία για το αβέβαιο μέλλον, η συμβίωση με την μάνα. Σαν μικρά κινηματογραφικά καρέ, οι πιο δυνατές στιγμές της ζωής της κυρα Δέσποινας, παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια του συγκινημένου αναγνώστη. 

Η ποιητική χροιά της γραφής του συγγραφέα κατόρθωσε να ξεπεράσει την απλή καταγραφή των γεγονότων, και να μεταδώσει τη συγκλονιστική αλήθεια των πράξεων της Δέσποινας Αχλαδιώτη, με τρόπο λιτό, όπως ακριβώς της αρμόζει. Από την ανευ όρων παράδοσή της στον έρωτα της ζωής της μέχρι την ύψωση της γαλανόλευκης με πάθος και φόβο ψυχής, η γυναίκα αυτή δίνει μοναδικά μαθήματα ζωής. Διδάσκει που και πως πρέπει να ψάχνουμε να ανακαλύψουμε την πραγματική ευτυχία. Δείχνει το δρόμο του προσωπικού μας χρέους απέναντι στον συνάνθρωπο, στην κοινωνία, στην πατρίδα. Αποκαλύπτει πως οι μεγαλύτερες πράξεις ηρωισμού, κρύβουν πίσω τους πίστη μα και κυρίως την αγάπη για ζωή. Παροτρύνει να μην πάψουμε ποτέ να ονειρευόμαστε, μέχρι να βρούμε τη δική μας βραχονησίδα.

"Η κυρά της Ρω" του Γιάννη Σκαραγκά είναι ένας φόρος τιμής σε μια γυναίκα που ακολούθησε με θέρμη τη φωνή της καρδιάς της και έζησε με γνώμονα τις επιθυμίες της, τα συναισθήματά της και την ανάγκη της να "βάζει κάθε μέρα τον κόσμο στη θέση του".

"Δεν θυμάμαι πότε ήταν που αγάπησα τη σημαία. Θυμάμαι, όμως, τη στιγμή που αποφάσισα να την ανεβοκατεβάζω κάθε μέρα. Από τ' άπειρα ερωτηματικά στο κεφάλι μου, ένιωσα ν' απαντώ σ' ένα. Στο πιο ασήμαντο, μπορεί, αλλά αυτό το ένα έκανε τα υπόλοιπα να φαίνονται περιττά. ήταν η δική μου απάντηση, το δικό μου κατόρθωμα, η δική μου αποστολή".


Η νουβέλα έχει μεταφερθεί επί σκηνής στο θέατρο Σφενδόνη (5-22 Οκτωβρίου) με πρωταγωνίστρια τη Φωτεινή Μπαξεβάνη (σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα / παραγωγή: Λυκόφως)


Κρητικού Καλλιόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου