1 Νοεμβρίου 2017

"Η μικρή μπαλίτσα" μας δείχνει τον δρόμο της ειλικρίνειας απέναντι στον καρκίνο.

Πολλές φορές, εμείς οι γονείς αναρωτιόμαστε αν πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά μας για όσα μας συμβαίνουν και μας βασανίζουν. Φοβόμαστε να μοιραστούμε σκληρές αλήθειες μαζί τους, καθώς είμαστε πεπεισμένοι πως είναι προτιμότερο το ψέμα ή η απόκρυψης της αλήθειας προκειμένου να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τον πόνο, τη στεναχώρια, τη θλίψη. Όμως η αλήθεια αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας κάθε παιδιού. Αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για να αισθάνεται σιγουριά, για να μην τρέμει το άγνωστο, το απρόοπτο, τις εκάστοτε αλλαγές στο περιβάλλον του. Η αλήθεια είναι μονόδρομος για μια όμορφη, υγιή και σωστή σχέση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Πόσο δύσκολο όμως είναι να το θυμόμαστε αυτό όταν ο καρκίνος χτυπήσει την πόρτα; Η  Κάλλια Πεδιαδίτη-Prud’homme, μητέρα δύο παιδιών, βίωσε τη δύσκολη αυτή κατάσταση και ξεπερνώντας το πρόβλημα υγείας που της εμφανίστηκε, αποφάσισε να βάλει ένα λιθαράκι για να βοηθήσει γονείς με παρόμοια προβλήματα. Αν και «η μικρή μπαλίτσα» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, η όμορφα δοσμένη ιστορία μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το έναυσμα για συζήτηση και σε μεγαλύτερες ηλικίες.Η ιστορία είναι απλή αλλά διόλου απλοϊκή. Η οικογένεια Προυντομάκη έρχεται αναπάντεχα αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Αυτή η ροζ μικρή μπαλίτσα, λοιπόν, που παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο παραμύθι, εμφανίζεται στο σώμα της μαμάς και σύσσωμη η οικογένεια πρέπει να φέρει εις πέρας μια απαιτητική αποστολή : να στείλει αυτή την μπαλίτσα στο διάστημα για πάντα. Γονείς και παιδιά βάζουν τα δυνατά τους και έχουν στο πλευρό τους πολύτιμους συμμάχους : τον πειρατή ακτινολόγο, τον γιατρό που ξέρει καλό ποδόσφαιρο (ώστε να στείλει την μπάλα πολύ μακριά) αλλά και τον Δρ Έξτρα που είναι μοναδικός στην παρασκευή θεραπευτικών φίλτρων. Η διαδικασία συνεπώς της ίασης της μαμάς πραγματοποιείται μέσα στις σελίδες αυτού του ιδιαίτερου παραμυθιού, με ευαισθησία αλλά και θετική ενέργεια, ώστε η συνολική αίσθηση του παιδιού να είναι απόλυτα αισιόδοξη και ελπιδοφόρα.

Ο συνδυασμός του ευφάνταστου κειμένου, της υπέροχης εικονογράφησης της κας Βανέσσας Ζωχιού αλλά και των εξαιρετικά προσεγμένων συμβουλών και παραινέσεων της ψυχολόγους Νίκης Προδρόμου, προσφέρουν στα χέρια των γονιών ένα δυνατό εφόδιο στην επώδυνη διαδικασία της αποκάλυψης της αλήθειας ενός τόσο σοβαρού προβλήματος υγείας στα παιδιά. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο φως, χρώμα, μουσικότητα, έξυπνες φράσεις, καθαρό και κατανοητό λόγο, ζεστασιά, ευχάριστη αύρα που κατορθώνει να μεταδώσει δύναμη και να προβάλλει την αξία της αγάπης, της αλληλουποστήριξης, της γενναιότητας, της μαχητικότητας με κάθε μέσο με σθένος και χαμόγελο.

Τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες του βιβλίου, βλέπουν πως δεν βιώνουν μόνο εκείνα αυτές τις καταστάσεις, αισθάνονται όμορφα γνωρίζοντας πως η ανατροπή στη δική τους καθημερινότητα είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλα παιδιά. Με τη χρήση της λέξης καρκίνος από τους γονείς, μαθαίνουν να μην τον φοβούνται και να μην τρομάζουν όταν την ακούν, ενώ η οπτικοποίησή του σε μια μικρή μπάλα τα βοηθά να κατανοήσουν τι είναι και πως συμβαίνει. Κατορθώνουν να απενοχοποιηθούν και συμπάσχουν στην όλη διαδικασία αφού ξέρουν πια τι εξυπηρετεί το κάθε στάδιο θεραπείας. Συναισθάνονται, συμπονούν, συνειδητοποιούν και ξέρουν καλά πως ότι γίνεται έχει ένα και μόνο στόχο : την καταπολέμηση του καρκίνου, ώστε ο γονιός του να είναι και πάλι υγιής. Οι χημειοθεραπείες, οι αλλαγές στην εμφάνιση, η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι απλά ένα κομμάτι αυτής της θεραπευτικής διαδικασίας και τίποτε άλλο. Αυτή η απομυθοποίηση τα βοηθά να μην φοβούνται και να μην πανικοβάλλονται, αλλά να προσφέρουν χωρίς άγχος αγάπη και δύναμη στον γονιό που το έχει ανάγκη.

«Η μικρή μπαλίτσα» είναι ένα εξαίρετο παιδικό βιβλίο που θέτει τα θεμέλια της αλήθειας, της ειλικρίνειας και της αγάπης στους κόλπους της οικογένειας, με στόχο να πολεμήσει ενωμένη την όποια μικρή ή μεγάλη δυσκολία παρουσιαστεί. 

Καλλιόπη Κρητικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου