28 Φεβρουαρίου 2018

Ένα "Αγόρι-Χρυσόψαρο" που συγκινεί βαθιά έφηβους, νέους μα και ενήλικες

Η παιδική ψυχοσύνθεση είναι πραγματικά μια άβυσσος την οποία πρέπει να έχεις την υπομονή και τη δύναμη να εξερευνήσεις, για να μπορέσεις να συναισθανθείς και να κατανοήσεις τις συμπεριφορές των παιδιών κάθε ηλικίας. Μια στιγμή, μια λέξη, μια εικόνα, είναι ικανές να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα μονοπάτια τη σκέψη τους, να τα πλημμυρίσουν ενοχές και να τα βυθίσουν σε βαθιά νερά. Μια ανάλογη περίπτωση πραγματεύεται αυτό το υπέροχα συναρπαστικό, τρυφερό, συγκινητικό, αισιόδοξο και, την ίδια στιγμή, χιουμοριστικό μυθιστόρημα με ήρωα τον αξιολάτρευτο Μάθιου. Μια ιστορία που κατορθώνει να αγγίξει ευαίσθητες χορδές μικρών και μεγάλων και να διδάξει τη δύναμη της φιλίας και της ελπίδας.Ο Μάθιου έχει εγκλωβιστεί σε μια αποστειρωμένη καθημερινότητα από επιλογή. Μένει τις περισσότερες ώρες της ημέρας κλεισμένος στο δωμάτιό του καθαρίζοντας ξανά και ξανά κάθε επιφάνεια και παρακολουθώντας τις κινήσεις των γειτόνων του. Το αγαπημένο του αντικείμενο είναι ένα κουτί με γάντια, για να μπορεί να απολυμαίνει συνεχώς χωρίς να γεμίζει τα χέρια του πληγές από τη χλωρίνη και τα καθαριστικά. Κάθε παρακίνηση των δικών του να εγκαταλείψει το ασφαλές καταφύγιο που του προσφέρει το υπνοδωμάτιό του, προσκρούει στα μυριάδες μικρόβια που εν δυνάμει θα κατακλύσουν τον οργανισμό του αν το επιχειρήσει. Ώσπου, εντελώς απρόσμενα, ο μικρός Τέντι, που μένει στη γειτονιά, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Οι σημειώσεις και οι παρατηρήσεις του Μάθιου μπορούν να φανούν πολύτιμες για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Μόνο που...ο Μάθιου πρέπει να ξεπεράσει τις φοβίες του, να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να βγει από την ασφαλή κρυψώνα του σπιτιού του. Θα καταφέρει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να απαλλαχθεί από το βάρος που πλακώνει την ψυχή του και ροκανίζει τις ανέμελες στιγμές της ηλικίας του;

Ο μικρός Μάθιου με την καταιγιστική και ειλικρινή αφήγησή του σε παίρνει μαζί του από το πρώτο λεπτό. Αναλύει, εξηγεί, εξομολογείται και παρουσιάζει αργά και με λεπτομέρειες τα πρόσωπα και τα αντικείμενα που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην καθημερινότητά του. Δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Ξέρει πως οι εμμονές του είναι παράλογες αλλά έχει επιλέξει να τις ακολουθεί με πάθος κουβαλώντας τις δικές του ενοχές. Η απώλεια του νεογέννητου αδερφού του έχει στιγματίσει την ψυχούλα του και προσπαθεί να βρει τον τρόπο να ισορροπήσει. Όμως, η σπιρτόζικη και χαρισματική προσωπικότητά του ασφυκτιά και η εξαφάνιση του μικρού Τέντι δίνει το έναυσμα για να ξεδιπλώσει σιγά σιγά τα υπέροχα στοιχεία του χαρακτήρα του. Σε αυτή την τιτάνια προσπάθειά του έχει συμμάχους το λιοντάρι της ταπετσαρίας, την υπομονετική μαμά του και τη Μέλοντι, που προσπαθεί να γίνουν φίλοι και να ξεπεράσει και εκείνη τις ανασφάλειές της. 

Μια γλυκόπικρη ιστορία με ισορροπημένες δόσεις χιούμορ, συγκίνησης, τρυφερότητας, αγωνίας και αστυνομικού μυστηρίου. Έφηβοι και νέοι θα ανακαλύψουν δικές τους σκέψεις, καταπιεσμένα συναισθήματα, λανθασμένες στάσεις και συμπεριφορές αλλά και τη σπουδαιότητα του διαλόγου, της σύναψης αληθινών δεσμών και της εξωτερίκευσης όσων νιώθουν κάθε στιγμή. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Μάθιου κερδίζει τους αναγνώστες κάθε ηλικίας και ο γρήγορος ρυθμός σε συνδυασμό με τις ανατροπές δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του. Όλοι οι χαρακτήρες είναι υπέροχοι, αν και ομολογώ πως η μορφή της γριάς Νίνα, που αφήνει το πορτοκαλί φως αναμμένο κάθε βράδυ, με άγγιξε βαθιά.

Ευφυές, γλυκόπικρο, έντονο, παιχνιδιάρικο, χιουμοριστικό, γεμάτο μυστήριο και έντονες στιγμές ... αυτό είναι το "Αγόρι-Χρυσόψαρο" (εκδ. Κέδρος).

Κέλλη Κρητικού

2 σχόλια: