21 Φεβρουαρίου 2018

Ένα δυνατό "Placebo" για τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε...

Με φόντο την οικονομική κρίση και τους κραδασμούς στις ανθρώπινες σχέσεις που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η συγγραφέας Σαρίτα Χαΐμ αποτυπώνει με ρεαλιστική γραφή και λιτό λόγο την κρίσιμη καμπή μιας οικογένειας και των οικείων της. Όνειρα, φιλοδοξίες, ενοχές, αποτυχίες, ματαιωμένες προσδοκίες, ανεργία, στρες, φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις, λάθη και εμμονές, συγκρούονται και προκαλούν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας να κοιτάξουν κατάματα τις επιθυμίες τους, να συνειδητοποιήσουν τα σφάλματά τους και να παλέψουν μέχρι εσχάτων για να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους και τους δεσμούς που έχουν ατροφήσει. Ένα μυθιστόρημα που κατορθώνει να αποδώσει με γλαφυρότητα τη σημερινή πραγματικότητα χωρίς υπερβολές και υστερίες, αλλά με καθαρές γραμμές και αμεσότητα.Ο Μπίλλυ είναι μόλις είκοσι δύο χρονών και επιθυμεί με πάθος ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό προσδοκώντας ανέλιξη, επιτυχία και αναγνώριση. Προς το παρόν όμως, δουλεύει στην καφετέρια της μάνας του και προσπαθεί με ζήλο να δημιουργήσει με τους φίλους του ένα χειροποίητο περιοδικό με τον τίτλο Placebo. Ο κόσμος του περικλείει την αδερφή του Μαρίνα που παλεύει με τους δαίμονές της, τη μητέρα του Άννα που επιδιώκει να προσφέρει τα πάντα στην οικογένειά της αλλά χάνει στην πορεία την αξία της επαφής και της επικοινωνίας, και τον πατέρα του Γιάννη που κουβαλάει στις πλάτες του ενοχές και λάθη και ψάχνει να βρει μια σανίδα σωτηρίας. Προστριβές και εντάσεις δημιουργούν χάσματα στις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ τα προβλήματα των φιλικών προσώπων γύρω τους εντείνουν τα προβλήματα και πυροδοτούν ακραίες αντιδράσεις.

Το “Placebo” είναι ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων. Οι αλήθειες του προβάλλουν μέσα από τις πράξεις και τις αποφάσεις των ηρώων του καθώς επιδιώκουν να σταθούν όρθιοι στον στίβο της ζωής. Η προσωπική ιστορία του καθενός επηρεάζει την πορεία των οικείων του και η αγάπη, η φιλία, ο εγωισμός, ο έρωτας, η απογοήτευση, η αποτυχία στήνουν τον δικό τους χορό και καλούν τον κάθε ήρωα να βρει τον ρυθμό του και να ξεπεράσει φόβους και ανασφάλειες. Αν και φαινομενικά ο Μπίλλυ είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, πολύ σύντομα ο κάθε αναγνώστης θα ανακαλύψει ανάμεσα στους δορυφόρους της ζωής του τη φυσιογνωμία εκείνη που θα του φανεί εξαιρετικά οικεία και θα ταυτιστεί μαζί της. Δεν υπάρχουν δευτεραγωνιστές. Η κάθε παρουσία διαδραματίζει τον δικό της καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων και φανερώνει μια διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης υπόστασης.

Ο τρόπος προσέγγισης της ιστορίας είναι ευρηματικός: μέσα από τις καθημερινές προστριβές και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που καλεί ο Μπίλλυ να αντιμετωπίσει μέσα στους κόλπους της οικογένειάς του αλλά και του κοινωνικού του περίγυρου, ξεπροβάλλουν το χάσμα γενεών, η έλλειψη επικοινωνίας των γονιών με τα παιδιά τους, ο φυλετικός εκφοβισμός, η κακοποίηση κάθε μορφής, η ανέχεια, η συγκατάβαση μπροστά στην οικονομική ανασφάλεια, τα όνειρα που διαλύονται μπροστά στο μίσος. Ζωντανοί διάλογοι, σκηνές γεμάτες ένταση και απρόβλεπτη κατάληξη αλλά και ένας στακάτος ρυθμός αφήγησης, συνθέτουν ένα δυνατό κοινωνικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί από νέους, έφηβους και ενήλικες.


«Οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν έναν μαγικό τρόπο να εισβάλλουν αδιάκριτα στις ζωές των νεότερων, κάτι σαν κεκτημένο δικαίωμα που κέρδισαν ένεκα της μακράς παραμονής τους στον πλανήτη».

Κρητικού Κέλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου