18 Μαΐου 2018

"Το Ρ της ερωμένης" αποκαλύπτει θύτες και θύματα...

Σέργιος - Αγγελική - Ευρυδίκη. Τρεις ήρωες σε επικίνδυνα μονοπάτια. Τρεις διαφορετικές προσωπικότητες που συγκρούονται μετωπικά αγνοώντας επιδεικτικά τις συνέπειες. Τρεις άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν τη συναισθηματική τους ισορροπία. Τρεις ενήλικες που χάνουν κάθε ίχνος λογικής και βυθίζονται στα λάθη και τα πάθη τους. Και στη μέση ένα κορίτσι. Ένα παιδί που ζητάει απεγνωσμένα προσοχή, αγάπη, στοργή. Ποιος θα καταφέρει να βγει αλώβητος από τον κυκεώνα των γεγονότων, που θα αναστατώσει την καθημερινότητά τους μέσα σε μια στιγμή; Ποιος θα κατορθώσει να υπερβεί τον εαυτό του και να βγει νικητής; Ή μήπως, κάποιες φορές, δεν υπάρχουν νικητές;"Το Ρ της ερωμένης" είναι μια ιστορία ζωής που δεν ξεπερνά τη φαντασία, γιατί πηγάζει από τις αναταραχές που έχουν υποστεί οι ηθικοί κανόνες της σύγχρονης κοινωνίας και αποτυπώνει με γλαφυρές περιγραφές τη σύγχυση και τον πανικό που βιώνουν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις οι άνθρωποι στις μέρες μας. Θεωρώ ότι η κατηγοριοποίησή του σε "ψυχολογικό θρίλερ" δεν είναι αυτή που του ταιριάζει απόλυτα. Γιατί αυτό το μυθιστόρημα δεν θέλει να παίξει με τα νεύρα και τις αντοχές σου. Δεν εστιάζει στο έγκλημα και στον δολοφόνο. Όχι. "Το Ρ της ερωμένης" έχει τη δική του ταυτότητα και επιτυγχάνει να αφήσει την προσωπική του σφραγίδα. Κινείται με αποφασιστικότητα και στιβαρότητα πάνω στο ψυχολογικό υπόβαθρο των χαρακτήρων και αφήνει έκπληκτο τον αναγνώστη. Άφωνο μπροστά στη δεξιοτεχνία της Ειρήνης Βαρδάκη να σκιαγραφεί τους ήρωές της με χειρουργική ακρίβεια.

Η πλοκή ξεδιπλώνει τη δύναμή της αργά και αυτό γίνεται εσκεμμένα, καθώς ο αναγνώστης πρέπει να κατανοήσει τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών, να ταυτιστεί με τις αγωνίες και τις ανάγκες τους, να αντιληφθεί το συνονθύλευμα των συναισθημάτων που τους πνίγει. Η Αγγελική παλεύει με τον εαυτό της, έναν γάμο που διαλύεται και ένα παιδί που τη χρειάζεται. Ο Σέργιος τυφλώνεται από το πάθος του και αδυνατεί να βάλει φρένο στον ιλιγγιώδη ρυθμό των εξελίξεων. Η Ευρυδίκη είναι αποφασισμένη, αλλά το προσωπείο που φορά δεν είναι ικανό να κρύψει τις πληγές της. Η Νεφέλη παρακολουθεί άλλοτε βουβή και άλλοτε προκαλεί με τις αντιδράσεις της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τραβήξει το ενδιαφέρον. Ένα γαϊτανάκι χαρακτήρων που σε παρασύρει σε σκοτεινά και περίπλοκα μονοπάτια της καρδιάς και του μυαλού. 

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, θίγονται φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν την εποχή μας: η κρίση του θεσμού του γάμου, ο ρόλος της μητέρας, οι αλλαγές στον τρόπο ανατροφής των παιδιών, η σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί ο δάσκαλος/καθηγητής, η βουλιμία και η ανορεξία, η ανάγκη για επιβεβαίωση μέσα σε αυτόν τον χαοτικό κόσμο που ζούμε. Με μια γραφή παραστατική, με συνεχείς εναλλαγές των προσώπων, με ωραίους διαλόγους και έντονες εικόνες, η συγγραφέας οδηγεί τις εξελίξεις σε έναν φόνο, εμπλέκει τον αστυνόμο Δεγλή και δίνει μια αστυνομική διάσταση στην πλοκή, πάντα, όμως, με γνώμονα τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων. Οι έρευνες και οι καταθέσεις έχουν ως στόχο να αποκαλυφθούν τα πραγματικά θύματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μόνο που το παρελθόν δεν ξεχνιέται...ξέρει να εμφανίζεται εκεί που κανείς δεν περιμένει και να δικάζει!

"Το Ρ της ερωμένης" είναι ένα πολυδιάστατο μυθιστόρημα που δεν εντάσσεται σε κατηγορίες...είναι ένα βιβλίο που σε αφήνει ξέπνοο με το φινάλε του και τριβελίζει το μυαλό σου για καιρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου