Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Γράμμα από χρυσό" Λένα Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός

Γνωρίζοντας σε βάθος πως να σαγηνεύει τους αναγνώστες της, η συγγραφέας Λένα Μαντά αποφάσισε να σεργιανίσει για άλλη μια φορά στα σοκάκια της Πόλης και να αποτυπώσει μια ιστορία αγάπης που προκάλεσε αναταράξεις στους κόλπους δυο οικογενειών για έναν περίπου αιώνα. Συνδετικός κρίκος ένα "γράμμα από χρυσό", με ένα κρυμμένο "σ αγαπώ". Ένα γράμμα που άλλαξε χέρια, έκρυψε μέσα του ανεκπλήρωτους όρκους αγάπης, μούσκεψε από δάκρυα πόνου και απογοήτευσης, και αναζήτησε με πάθος τον παραλήπτη του. Και όταν επιτέλους κατόρθωσε να ξεπεράσει θύελλες και φουρτούνες, πάθη και μίση, ίντριγκες και συκοφαντίες, πρόσφερε απλόχερα τη λύτρωση σε μια βασανισμένη ψυχή και δίδαξε την δύναμη της αληθινής, απόλυτης αγάπης.


ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Το κουβάρι της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται στην Κυψέλη εν έτει 2016. Η Φένια κληρονομεί απροσδόκητα το σπίτι του παππού της που δεν γνώρισε ποτέ και αποφασίζει να το κατοικήσει. Κατα τη διαμονή της, ανακαλύπτει μερικά παλιά γράμματα και ένα υπέροχο χρυσό κόσμημα. Προσπαθεί να ταιριάξει τα κομμάτια, αλλά δεν γνωρίζει τίποτα για το παρελθόν της νεκρής μητέρας της. Ανέλπιστα θα μπει στη ζωή της η άγνωστη θεία Μέλπω και θα την ταξιδέψει νοερά στην αρχή μιας απίστευτης ιστορίας, εξιστορορώντας τα έργα και τις ημέρες ενός έρωτα που δεν καρποφόρησε και τα ασύλληπτα παιχνίδια της Μοίρας. Οι συνταρακτικές αλήθειες που θα βγουν στην επιφάνεια θα επιφέρουν την κάθαρση, θα αποκαλύψουν τα ψέματα που διέλυσαν αθώες ψυχές και θα θέσουν τα θεμέλια για ένα ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα.

Το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, και αποτελεί μια ηθογραφία της αστικής κοινωνίας και της λαϊκής συνοικίας στο πέρασμα του χρόνου. Με μια ώριμη γραφή, η οποία δεν χειραγωγείται από την εκάστοτε μόδα αλλά αφουγκράζεται τη σύγχρονη πραγματικότητα και εμπνέεται από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, η συγγραφέας αφήνεται στους χαρακτήρες και εκείνοι την αποζημιώνουν. Η Σμαράγδα, η Κλεονίκη, ο Ανάργυρος, ο Συμεών, η Ρόζα, ο Φώτης, η Χρυσαφένια, ο Βασίλης, η Εκάβη, ο Ρένος προβάλλουν μέσα από τις πράξεις και τις αποφάσεις τους τα ήθη και τα έθιμα της εποχής τους, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τα ταμπού και τους αυστηρούς ηθικούς κανόνες που ήταν απαράβατοι. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές αναταραχές και οι τραγικές στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία δύο λαών, και χώρισαν αγαπημένους ανθρώπους εν μία νυκτί, επιδρούν καταλυτικά στην πορεία της ζώης τους και προκαλούν το πεπρωμένο χωρίς έλεος. 

Η πλοκή είναι λιτή και ανθρώπινη και στοχεύει στις συναισθηματικές μεταπτώσεις των ηρώων της. Άλλοτε τρυφερή και άλλοτε σκληρή, η αφήγηση με άγγιξε γιατί δεν χάθηκε σε άσκοπες περιγραφές, αλλά βυθίστηκε στις ψυχές των χαρακτήρων. Στις αδυναμίες τους απέναντι στις επιθυμίες του πατέρα, στην αποδοχή ενός γάμου για την προάσπιση της τιμής της οικογένειας, στην κατάλυση κάθε επιθυμίας μπροστά στο ηθικό και το δίκαιο, στην καταπίεση κάθε αισθήματος, στην ασφυξία της κοινωνικής κατακραυγής. Η εξομολόγηση της Φένιας ήταν μια από τις πιο δυνατές στιγμές του βιβλίου που με έκανε να συγκινηθώ, να θυμώσω, να μείνω άφωνη και να λυγίσω ως μητέρα και ως γυναίκα.  

Αυτό το γράμμα είναι από ατόφιο χρυσάφι και αξίζει να το διαβάσετε...


ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 καλύτερα βιβλία της Agatha Christie σύμφωνα με την Guardian!

Σύμφωνα με την Guardian, αυτά είναι τα 10 καλύτερα βιβλία της Agatha Christie! 1. "Ο φόνος του Ρότζερ Ακρουντ" Εκδόσεις Άγρα "Σκέφτηκα ότι η ιδέα για το βιβλίο ήταν καλή και την επεξεργάστηκα για καιρό… Πολλοί λένε ότι ο Ο φόνος του Ρότζερ Ακρόυντ είναι ζαβολιά, αν όμως το διαβάσουν προσεχτικά θα δουν ότι κάνουν λάθος. Κάτι τέτοια κενά χρόνου, όπως αυτό που υπάρχει εκεί, κρύβονται όμορφα σε μια ασαφή πρόταση… μη γράφοντας παρά την αλήθεια, αν και όχι όλη την αλήθεια…" Agatha Christie Ο φόνος του Ρότζερ Ακρόυντ είναι το βιβλίο που έκανε διάσημη την Άγκαθα Κρίστι, και σήμερα εβδομήντα χρόνια από την έκδοσή του, παραμένει ένα από τα πιο διάσημα αστυνομικά μυθιστορήματα και σίγουρα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα. Το ευφυέστατο τέχνασμα της Κρίστι σχετικά με την ταυτότητα του δολοφόνου είναι αυτό που γέμισε άναρθρες κραυγές τους κριτικούς, τους συναδέλφους της συγγραφείς και το κοινό, δημιουργώντας έτσι ισοδύναμα περίπου στρατόπεδα απ αυτούς πο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ