Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το "Κρύο χώμα" είναι ένα εθιστικό νουαρ δια χειρός Adrian McKinty (εκδ. Οξύ)


Ο Adrian McKinty γεννήθηκε το 1968 στο Μπέλφαστ της βόρειας Ιρλανδίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πριν μετακομίσει το 1993 στη Νέα Υόρκη. Το “Κρύο χώμα”, το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον αστυνόμο Σον Ντάφι, κέρδισε το 2013 το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Spinetingler για το καλύτερο μυθιστόρημα ανερχόμενου συγγραφέα.  Η επιτυχία των βιβλίων που ακολούθησαν με τον ίδιο πρωταγωνιστή, απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές και κέρδισαν πλήθος βραβείων και διακρίσεων (Edgar Award, Ned Kelly Award, Barry Award). Οι εκδόσεις Οξύ μας συστήνουν για πρώτη φορά τον Adrian McKinty και τον αντισυμβατικό χαρακτήρα των δημοφιλών βιβλίων του, και είναι βέβαιο ότι ένας από τους σπουδαίους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας θα βρει τη θέση του στη βιβλιοθήκη όσων αγαπούν το συγκεκριμένο είδος.




Η ιστορία διαδραματίζεται στο Μπέλφαστ εν έτει 1981. Ένας άντρας βρίσκεται νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι και κομμένο το δεξί του χέρι. Κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για τυχαίο έγκλημα ή για ένα μήνυμα του IRA εξαιτίας της απεργίας πείνας των φυλακισμένων μελών της. Σύντομα όμως, το πτώμα ενός δεύτερου άντρα που έχει δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο και η αποκάλυψη μιας λεπτομέρειας που σχετίζεται με τα στοιχεία της υπόθεσης, οδηγούν στη βεβαιότητα ότι κάποιος serial killer θέλει να τραβήξει την προσοχή της αστυνομίας. Ο Σον Ντάφι θα προσπαθήσει να βρει την άκρη του νήματος και να ανακαλύψει τι μπορεί να συνδέει τους δύο φόνους αλλά και το άψυχο σώμα μιας απαγχονισμένης γυναίκας που εντοπίζει η αστυνομία μέσα στο δάσος και η οποία ήταν πρώην σύζυγος απεργού πείνας του IRA. Τα γεγονότα θα προκαλέσουν αναταράξεις και απρόβλεπτες αντιδράσεις. Μέχρι να φανερωθεί η αλήθεια…

Το «Κρύο χώμα» είναι ένα θρίλερ που ξεφεύγει από νόρμες και στερεότυπα γραφής και εστιάζει σε βάθος στις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες της εποχής που λαμβάνει χώρα. Ο Adrian McKinty δίνει μεγάλη σημασία στο σκηνικό και στις συνθήκες που επικρατούν και αυτό το στοιχείο είναι που διαφοροποιεί σημαντικά το κείμενό του από τα αντίστοιχα του είδους. Η υποβόσκουσα ένταση που δημιουργούν οι συγκρούσεις μεταξύ του IRA και των βρετανικών σωμάτων ασφαλείας και ο παραλογισμός των σφοδρών επιθέσεων εκατέρωθεν, απογειώνουν το δυναμισμό της υπόθεσης, επιτυγχάνουν τη νουάρ ατμόσφαιρα και σε βυθίζουν στα άδυτα μιας αιματοβαμμένης περιόδου. Οι Καθολικοί και τα συντηρητικά ανώτερα κλιμάκια του IRA, η ομοφυλοφιλία, η απεργία πείνας, οι βόμβες που έτσι ξαφνικά μπορούν να σκορπίσουν τον θάνατο και τον φόβο, η αόρατη και διαρκής απειλή ότι εσύ μπορεί να είσαι το επόμενο θύμα αν πατήσεις το φρένο ή το γκάζι του αυτοκινήτου στην επόμενη στροφή, συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα και σε καλούν να ζήσεις την ένταση και την αδρεναλίνη στο απόλυτο.

Μέσα σε αυτό το ιδιάζον σκηνικό, ο χαρακτήρας του Σον Ντάφι έρχεται να προσθέσει την καθοριστική πινελιά. Ένας τύπος αντισυμβατικός, απρόβλεπτος, καυστικός, τολμηρός και την ίδια στιγμή ευγενής, ευαίσθητος, ρομαντικός, που δεν έχει όρια, φραγμούς, επιζητεί την απονομή δικαιοσύνης με όποιο κόστος και λατρεύει τη μουσική. Σε πείθει και σε κερδίζει γιατί είναι γνήσιος σε κάθε του έκφανση, χωρίς μελοδραματισμούς και δήθεν ύφος, όπως ακριβώς και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν. Ο καθένας εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και ανοίγει τα χαρτιά του μόνο όταν πρέπει. Ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα.

Η κοφτερή γραφή του Adrian McKinty, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, οι καλοδουλεμένοι διάλογοι, η φοβερή σκιαγράφηση των χαρακτήρων, η υπόθεση και η πειστικότατη αναπαράσταση του κοινωνικού αναβρασμού στην Ιρλανδία αποτελούν εχέγγυα για να διαβάσεις το «Κρύο χώμα» και να γίνεις άλλος ένας ενθουσιώδης αναγνώστης του συγγραφέα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."