30 Οκτωβρίου 2015

Νέα κυκλοφορία "Οι ψαράδες" Chigozie Obioma, εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια ιστορία αγάπης, μίσους και εκδίκησης που διαδραματίζεται με φόντο τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη Νιγηρία της δεκαετίας του ’90. Μια συγκλονιστική αφήγηση με τη φωνή του μικρότερου αδελφού, του Μπέντζαμιν, και εξαιρετική χρήση της γλώσσας. Αναφορές στην αφρικάνικη φύση, στους μύθους και τις δοξασίες της Νιγηρίας, καταγραφή της καθημερινότητας με κύριο άξονα τη σύγκρουση μεταξύ παραδοσιακού και δυτικού τρόπου ζωής, σε ένα έξοχο πρώτο βιβλίο ενός λογοτέχνη που αξιοποιεί με μοντέρνο τρόπο την αφρικάνικη αφηγηματική παράδοση και φαίνεται να έχει μακρά καριέρα μπροστά του.Σε μια μικρή πόλη της δυτικής Νιγηρίας τέσσερα νεαρά αδέλφια –ο μικρότερος είναι εννιά και ο μεγαλύτερος δεκαπέντε– εκμεταλλεύονται την απουσία του πατέρα τους από το σπίτι για να πάνε για ψάρεμα στο απαγορευμένο κοντινό ποτάμι. Εκεί θα συναντήσουν έναν επικίνδυνο τρελό που θα προφητεύσει ότι ο μεγαλύτερος αδελφός θα δολοφονηθεί από ένα από τα αδέλφια του. Αυτή η προφητεία θα σταθεί η αφορμή να διαλυθεί ο ισχυρός δεσμός τους και η αφετηρία μιας αλυσίδας τραγικών γεγονότων σχεδόν μυθικών διαστάσεων. 


ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
• Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Man Booker
• Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του Center For Fiction
• Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου
• Στη μεγάλη λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα της Guardian
Συμπεριλήφθηκε, μεταξύ άλλων, στις λίστες Best of:
New York Times (επιλογές των συντακτών)
American Library Association: Τα πέντε καλύτερα ντεμπούτα της άνοιξης
Financial Times: τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς


Περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα βρείτε στο www.chigozieobioma.com

«Το μόνο απογοητευτικό σε σχέση με τους Ψαράδες είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα βιβλία του συγγραφέα τα οποία θα μπορούσε να καταβροχθίσει ο αναγνώστης αφότου φτάσει στην τελευταία σελίδα. […] είναι πιθανό, λοιπόν, να μπει στον πειρασμό να ξαναδιαβάσει το βιβλίο, ή ν’ αρχίσει να μετράει τις ημέρες ως το επόμενο… Ένας καινούργιος τρόπος να συλλογιστούμε και πάλι την ιστορία του Κάιν και του Άβελ… Με φόντο το μυθικό αυτό σκηνικό ξεπροβάλλει η ιστορία της σύγχρονης Νιγηρίας, και, ίσως μια αίσθηση των ματαιωμένων ονείρων της».
Chicago Tribune

«Εν μέρει ιστορία ενηλικίωσης, εν μέρει αρχαία ελληνική τραγωδία,
Οι ψαράδες είναι το πιο ενδιαφέρον ντεμπούτο αυτής της χρονιάς… Σε αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα, που διαθέτει απατηλή απλότητα, λυρική γλώσσα και παιγνιώδη χρήση της μυθολογίας και του χιούμορ, [ο Obioma] χρησιμοποιεί το αποκαλυπτικό όραμα του τρελού για να ζωντανέψει το παράλογο πολιτικό σώμα της Νιγηρίας… Ένα εντυπωσιακό και ευφάνταστο έργο».
Economist

Επανακυκλοφορία του βιβλίου "Μεταποίηση" Δημοσθένης Παπαμάρκος, εκδόσεις ΚέδροςΔώδεκα διηγήματα για την αδελφική αγάπη και την εκδίκηση, την ανία και την τρέλα, το παράδοξο της ταυτότητας και τη μοναχική πορεία προς το θάνατο. Αναμειγνύοντας το φανταστικό με το ρεαλισμό και το ανοίκειο με το καθημερινό, οι ιστορίες αυτές μιλούν για την αγωνιώδη αναμέτρηση με το χρόνο και την πραγματικότητα, αλλά και για τη δημιουργική μεταποίησή τους. 


 
Οι ήρωες της ΜεταΠοίησης, χωρίς να ζητούν κατανόηση ή συγχώρηση, αφηγούνται σε πρώτο ενικό, αιφνιδιάζοντας τον αναγνώστη με την παραδοξότητα, την αμεσότητα και τη βίαιη τρυφερότητά τους.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδας. Εκτός από την παρούσα συλλογή διηγημάτων, υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2012, έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Η Αδελφότητα του Πυριτίου (Αρμός, 1998), Ο Τέταρτος Ιππότης (Κέδρος, 2001) και, τέλος, τη συλλογή διηγημάτων Γκιακ (Αντίποδες, 2014), που έλαβε το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Ο Αναγνώστης. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.


ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

 Η έξοχη (δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη) συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου (Μαλεσίνα Λοκρίδος, 1983), με τίτλο «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ», (Εκδ. Κέδρος, σελ.119), περιέχει 12 σύντομα διηγήματα, τα οποία έχουν περισσότερο «ζουμί» από 12 μυθιστορήματα νεοελλήνων συγγραφέων. Ολιγοσέλιδα (τα περισσότερα 6-7 σελίδων), και με πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε βυθίζουν σε περίεργους και τελείως προσωπικούς κόσμους παρασέρνοντάς σε, σε ένα ταξίδι μέσα στο μυαλό και την φαντασία του πολλά υποσχόμενου νεαρού συγγραφέα. 

Η μεταποίηση όμως δεν σταματά στον κόσμο και στον κατ’ επιλογήν πρωτοπρόσωπο αφηγητή. Ο Παπαμάρκος ανοίγει το κείμενό του στην αρχαιοελληνική αντίληψη περί ετερότητας, την προβληματική της αντανάκλασης, του βλέμματος και του καθρέφτη του Βερνάν λόγου χάρη -που καταγράφεται και στο εξώφυλλο-, στους νεκρικούς διαλόγους αλλά και στην ανατολική διερώτηση για το αυτό και το έτερο. Μεταποιεί έτσι τον οικουμενικό μύθο ως αρχετυπικό υπόβαθρο του πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται στους αιώνες η συζήτηση για το εγώ και τον Αλλον, τα φυσικά και τα μετά τα φυσικά, τη ζωή και τον θάνατο. Μεταποιεί τον επίσης οικουμενικό λόγο του παραμυθιού και της δημώδους λογοτεχνίας, μπολιάζοντάς τον με τα σκοτεινά διακείμενα της νεωτερικότητας και ειδικά του ρομαντισμού. Μεταποιεί, τέλος, τη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα, συναιρώντας τα πολλαπλά επίπεδά της, ιστορικά και πολιτισμικά, με άξονα τη διαπλοκή των ειδών, από την ποίηση και τον ρυθμό της στο θέατρο και τις ανατροπές του. 


Ο 29χρονος Δημοσθένης Παπαμάρκος χειρίζεται με θαυμαστό τρόπο σύνθετα στρατηγήματα του μοντερνισμού, όπως η κατακερματισμένη πλοκή, εξαναγκάζοντας τον αναγνώστη σε ενεργό συμμετοχή στα κείμενά του. Με διακειμενικές αναφορές στο δημοτικό τραγούδι και τη λαϊκή παράδοση, στα βιβλικά κείμενα, στα κόμιξ, στον Bret Easton Ellis αλλά και σε διάσημες πρωτοπρόσωπες  αφηγήσεις όπως η "Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου" του Στρατή Δούκα, ο Παπαμάρκος μεταποιεί έναν ολόκληρο ιστό κειμένων, κλείνοντας το μάτι σε διαβάσματα που γνωρίζουμε, θυμόμαστε ή  έχουμε ξεχάσει ότι κάποτε μας συνεπήραν. Η γραφή του Παπαμάρκου ρέει με άνεση που σπάνια συναντά κανείς σε συγγραφείς της ηλικίας του, είναι απελευθερωμένη από κάθε είδους φτιασίδωμα, είναι άμεση και σκληρή. 

Τα διηγήματα του Παπαμάρκου –δεν ξέρω αν βγήκαν με μια ανάσα ή αν δουλεύτηκαν επανειλημμένως- αποτέλεσαν αποκάλυψη για μένα. Κάθε αφηγητής είναι και ένας θεατρικός ηθοποιός, που εξιστορεί, δραματοποιεί, υφοποιεί την πραγματικότητά του, ζει και δρα ενάντια στις προσδοκίες, χτίζει μια σκηνή και μπαινοβγαίνει μέσα της. Έχω εδώ και καιρό αρχίσει να συνειδητοποιώ πόσο πλούσια διηγηματογραφία έχουμε, αλλά και οι νέες φωνές που κατεβαίνουν στον χώρο δεν μένουν πίσω. 

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Παπαμάρκος είναι άμεση και εμπλουτισμένη με λέξεις ανθρώπων που αναπολούν και νοσταλγούν τη σχέση με το έτερο στοιχείο. Μια σχέση που αποτελεί, μέσα από τα κείμενα της ΜεταΠοίησης, συνάντηση μοναδικής σημασίας, μιας και που αυτή συνιστά το αντίθετο του αδιάφορου τρόπου με τον οποίο αναφέρονται συνήθως στον Άλλον. Το βιβλίο αυτό είναι μια υπενθύμιση της σημασίας που έχει για τον άνθρωπο η επίγνωση της βαθύτερης γνώσης που προκύπτει από μία τέτοιου είδους συνάντηση με το “συγγενικό” μας Άλλο. Ταξιδεύοντας λοιπόν, ανάμεσα στις σελίδες της ΜεταΠοίησης ο αναγνώστης θα βρει μία πατρίδα όπου ο αδελφός - ξένος θα δείχνει πάντα τον δρόμο της πιο οικείας πατρίδας, της ετερότητας. 

Το παιχνίδι τής ζωής και του θανάτου, η εκδίκηση ως τιμή και ως λύτρωση, το θέμα τής ταυτότητας, αφού συχνά το θύμα είναι ο θύτης και το αντίθετο, η διπλή προσωπικότητα, ο θάνατος ως ελευθερία και λοιπά είναι επίκαιρες υπαρξιακές αναζητήσεις, σύμφωνες με το πνεύμα τής εποχής μας, αλλά ταυτόχρονα δουλεμένες με μεράκι και συγγραφική προσοχή τόσο στην οικονομία κάθε διηγήματος όσο και στο κλίμα μέσα στο οποίο ο Δ. Παπαμάρκος εμβαπτίζει τον αναγνώστη. Γι’ αυτό ο συγγραφέας εντάσσεται στην πλούσια χορεία των ελλήνων διηγηματογράφων, που συνεχίζουν την ποιοτική παράδοση του είδους και την εμπλουτίζουν με γόνιμα οργώματα και καλές σπορές. 

Πρόκειται για μια δυνατή, στιβαρή συλλογή διηγημάτων απ' τον Δημοσθένη Παπαμάρκο που έχει κάτι απ' την οργισμένη παραίτηση του Μάριου Χάκκα, κάτι από την ατμοσφαιρική σκοτεινιά του Γιάννη Σκαρίμπα, ένα βιβλίο, εν τέλει, για τη βία ως λυτρωτικό αδιέξοδο που επισκέπτεται την πολύχρωμη γλωσσική μας παράδοση με μέτρο και σεβασμό. 

Μια εξαιρετική συλλογή, από ένα συγγραφέα που μοιάζει να γνωρίζει πολύ καλά τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για να πουν τις ιστορίες τους οι παραμυθάδες των παλιών καιρών. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε φίλο της καλής ελληνικής λογοτεχνίας. 

29 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση για τα παιδιά στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Σάββατο 31 / 10

Μια μοναδική εκδήλωση για τους μικρούς αναγνώστες (από 7 ετών)  θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, στις 12:30 το μεσημέρι, για το βιβλίο Εγώ και η αδερφή μου της Λίνας Σωτηροπούλου.Πώς νιώθει η πρωτότοκη όταν ξαφνικά γίνεται η μεγάλη αδελφή; Και τι μπορεί να σκέφτεται η «μικρή αδερφή»; Πώς αντιμετωπίζει η μία την άλλη; Μια σχέση δύσκολη ή μήπως όχι;

Η συγγραφέας Λίνα Σωτηροπούλου έχει να διηγηθεί στα παιδιά μία ιστορία με άπειρες παραλλαγές: δύο αδερφές, όπου η μεγάλη ζηλεύει τη μικρή. Μπορεί ο θαυμασμός της μικρής να γίνει το αντίδοτο στη ζήλια της μεγάλης; Είναι η μεγάλη αδερφική αγάπη πιο δυνατή από τις μικρές κακίες; Ελάτε να διαπιστώσετε πως σίγουρα ναι!

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

Αναμένοντας το βιβλίο της πολυβραβευμένης Gillian Flynn, εκδόσεις Μεταίχμιο

Μετά το απόλυτο μπεστ σέλερ Το κορίτσι που εξαφανίστηκε, μια απολαυστική ιστορία διά χειρός της νέας μεγάλης κυρίας του σασπένς περιμένει τους φανατικούς θαυμαστές της στις 11 Νοεμβρίου 2015 στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.


Δεν σταμάτησα να τραβάω μαλακίες επειδή δεν ήμουν καλή στη δουλειά. Τις σταμάτησα επειδή ήμουν η καλύτερη στη δουλειά. Έτσι ξεκινάει η νουβέλα της Gillian Flynn Το χέρι που κινεί τα νήματα (σε μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη) με πρωταγωνίστρια μια περιθωριακή περσόνα που βγάζει το ψωμί της προσφέροντας σεξουαλικές χάρες σε άντρες και, αργότερα, εξαπατώντας τον κόσμο ως μέντιουμ. Μπορείτε να φανταστείτε ότι η συνέχεια της ιστορίας δεν μπορεί παρά να είναι συγκλονιστική και εντελώς, μα εντελώς απρόβλεπτη.

Η νουβέλα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά με τίτλο What do you do? στην ανθολογία Rogues που επιμελήθηκε ο κορυφαίος συγγραφέας του φανταστικού George R.R. Martin και συμπεριλαμβάνει ιστορίες των σημαντικότερων εν ζωή εκπροσώπων της λογοτεχνίας τρόμου και μυστηρίου. Η Flynn ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόταση του μπεστσελερίστα συγγραφέα να συμμετέχει στην ανθολογία του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στη σελίδα της στο facebook: «Όταν ο George R.R. Martin σου ζητάει να γράψεις μια σύντομη ιστορία απλά τη γράφεις και προσπαθείς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου». Στις 3 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει στην Αμερική μόνη της η νουβέλα σε χωριστό τόμο από τον Penguin Random House με τον τίτλο The Grownup.

Το χέρι που κινεί τα νήματα είναι μια απολαυστική αφήγηση στην οποία ο αναγνώστης ως το τέλος αναρωτιέται ποιος είναι το παιδί και ποιος ο ενήλικας, ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός, πού τελειώνει η επινόηση και πού αρχίζει η αλήθεια. Μια ωδή στην παράδοση των ιστοριών τρόμου με αναφορές σε βιβλία όπως Το στρίψιμο της βίδας (Χένρι Τζέιμς), Η γυναίκα με τα λευκά (Γουίλκι Κόλινς), Ρεμπέκα (Δάφνη Ντι Μοριέ).

Παρά το μικρό της μέγεθος, σκιαγραφεί με απίστευτες λεπτομέρειες το υπόβαθρο των χαρακτήρων και συναρπάζει με τις διεστραμμένες, περίπλοκες και σκοτεινές ανατροπές της. Τα στοιχεία αυτά άλλωστε αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της γραφής της Flynn και την έχουν καταστήσει μια από τις δημοφιλέστερες συγγραφείς του είδους παγκοσμίως. Η Flynn έχει κερδίσει τις πιο θερμές κριτικές για την ικανότητά της να εμβαθύνει ψυχολογικά στους χαρακτήρες και να πλάθει μια πειστική ατμόσφαιρα τρόμου. Όπως αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της: «Αυτά που με τρομάζουν προσωπικά δεν είναι ούτε τα απότομα ξαφνιάσματα ούτε το αίμα. Είναι αυτή η αίσθηση του απόλυτου τρόμου, η αίσθηση ότι οι χαρακτήρες έχουν παρασυρθεί από ένα παρόν που δεν μπορούν να ελέγξουν και που τους οδηγεί προς κάτι απαίσιο και ζοφερό».

Το χέρι που κινεί τα νήματα τιμήθηκε με Βραβείο Edgar 2015 στην κατηγορία διηγήματος-νουβέλας, ξεπερνώντας σημαντικούς συγγραφείς του είδους όπως ο Doug Allyn ή ο Michael Connelly. Τους φιναλίστ της κατηγορίας –οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ 453 συνολικά υποψηφίων– παρουσίασε ο βραβευμένος με Pulitzer Tom Straw, συγγραφέας που έχει εκδώσει με ψευδώνυμο έξι συνολικά αστυνομικά μυθιστορήματα τα οποία έχουν συμπεριληφθεί όλα στη λίστα μπεστ σέλερ της εφημερίδας New York Times.

Δείτε το βίντεο της απονομής ΕΔΩ. Η Flynn έλειπε και το βραβείο της παρέλαβε η συγγραφέας Karin Slaughter, η οποία διάβασε και τον λόγο που είχε ετοιμάσει η Flynn.

 
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Η Gillian Flynn είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς θρίλερ διεθνώς. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, μια πολιτεία που πρωταγωνιστεί σε όλες τις ιστορίες της. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της όταν ήταν μικρό κορίτσι σαν ένα πολύ ιδιότροπο παιδί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν ένα που είχα εφεύρει με τα ξαδέρφια μου και είχαμε ονομάσει “Η κακιά θεία Ρόζι”, όπου υποδυόμουν τη διαταραγμένη γεροντοκόρη θεία (…) Πάντα μου άρεσαν τα σκοτεινά πράγματα, πιθανόν επειδή ήμουν ένα χαρούμενο παιδί που ζούσε στην καρδιά της Αμερικής και είχα αυτή την πολυτέλεια».

Μεγαλώνοντας, αφού εργάστηκε επί χρόνια ως τηλεκριτικός στο αμερικάνικο περιοδικό Entertainment weekly, αφοσιώθηκε τελικά στη συγγραφή. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Αιχμηρά αντικείμενα χαρακτηρίστηκε από τον Stephen King ως το πιο ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ των τελευταίων τριάντα ετών και χάρισε στη συγγραφέα του τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger. Το δεύτερο μυθιστόρημά της Σκοτεινός Τόπος γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ Σαρλίζ Θερόν. Στη μεγάλη οθόνη έχει μεταφερθεί και Το κορίτσι που εξαφανίστηκε –το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημά της– σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ και σενάριο της ίδιας, με πρωταγωνιστές τον Μπεν Άφλεκ και τη βρετανίδα Ρόζαμουντ Πάικ σημειώνοντας ρεκόρ εισιτηρίων, και φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα Όσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες. Και τα τρία μυθιστορήματά της έχουν κατακτήσει τις λίστες των μπεστ σέλερ, έχουν προκαλέσει τεράστια αίσθηση και έχουν αγαπηθεί από κριτικούς και κοινό.

Πέρα από την πολιτεία του Μιζούρι πρωταγωνίστριες στο έργο της Flynn είναι πάντα  γυναίκες: πολύπλοκες, αντιφατικές και πολυεπίπεδες αντι-ηρωίδες με σκοτεινές πτυχές  που προκαλούν τα στερεότυπα. Γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση, άλλοτε εμφανώς και άλλοτε όχι, οι οποίες προσπαθούν με τα αγριότερα συναισθήματα και τα πιο σκοτεινά ένστικτα να επιπλεύσουν και να διεκδικήσουν κοινωνική αποδοχή.

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η αμερικανίδα συγγραφέας τη γυναίκα είναι ιδιαίτερα εμφανής από την αναφορά της στην αγαπημένη της καλλιτεχνική φωτογραφία με τίτλο Livia (Frederick Sommer 1948):
«Για μένα απλά καταφέρνει να συλλάβει το πώς είναι τα νεαρά κορίτσια: είναι ντυμένη τόσο γλυκά με το φόρεμα και τις κοτσίδες της κι όμως μοιάζει σαν να προσπαθεί να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει αυτό τον ρόλο –το αγαπημένο γλυκό κορίτσι– ή εάν θα τον απορρίψει ολοκληρωτικά. Μοιάζει σαν να μπορούσε από στιγμή σε στιγμή να σου κάνει κακό (…) Μην αφήνεις τις κοτσίδες να σε ξεγελάσουν».

Η Gillian Flynn έχει κατορθώσει σε κάθε συγγραφική της απόπειρα μέχρι σήμερα να συναρπάσει και να καταπλήξει. Από τη μια πλευρά, θίγει σε βάθος σύνθετα κοινωνικά ζητήματα όπως οι έμφυλες ανισότητες, η οικονομική κρίση ή οι προβληματικές δυναμικές που αναπτύσσονται σε κλειστές κοινωνίες χωρίς να μιλά άμεσα για αυτά. Από την άλλη πετυχαίνει να τραβήξει το ενδιαφέρον όχι μόνο μέσα από την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά και με τις αιφνίδιες μεταμορφώσεις στην προσωπικότητα των ηρώων της που αλλάζουν από σελίδα σε σελίδα την αντίληψη του αναγνώστη για τους πρωταγωνιστές – μια μοναδική συγγραφική ικανότητα που μετατρέπει την ανάγνωση σε συγκλονιστική συναισθηματική περιπέτεια. Όπως όλα δείχνουν, η βραβευμένη νουβέλα Το χέρι που κινεί τα νήματα μας υπόσχεται για μια ακόμα φορά τις πιο έντονες συγκινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία της στον επίσημο ιστότοπό της: www.gillian-flynn.com και στη σελίδα της στο facebook: www.facebook.com/authorgillianflynn

Νέα κυκλοφορία "Οι θάλασσες του Νότου" Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, pocket size, εκδόσεις ΜεταίχμιοΟι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν βιβλία τσέπης με την αυθεντική έννοια του όρου: βιβλία δηλαδή γνωστών συγγραφέων που έκαναν ήδη μια πετυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά με την κανονική τους έκδοση και αρκετό χρόνο μετά την έκδοση αυτή επανακυκλοφορούν σε μικρό σχήμα, σε πολύ χαμηλή τιμή. "Οι θάλασσες του Νότου" του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν αποτελεί άλλο ένα μαγικό βιβλίο που προστίθεται στη σειρά pocket size.

ΒΡΑΒΕΙΟ PLANETA (1979)Μία από τις δημοφιλέστερες περιπέτειες του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο στην οποία καλείται να λύσει το αίνιγμα τόσο της δολοφονίας όσο και της εξαφάνισης του επιχειρηματία Στούαρτ Πεδρέλ.Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στη Βαρκελώνη το 1979, σε μια εποχή μεταβατική για την Ισπανία, καθώς μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο διάφορες πολιτικές δυνάμεις αναμετρούνται σε ποικίλα πεδία. Ο αντικομφορμιστής Πέπε Καρβάλιο αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του επιχειρηματία Κάρλος Στούαρτ Πεδρέλ, ο οποίος βρίσκεται μαχαιρωμένος σε μια εγκαταλελειμμένη οικοδομή μιας κακόφημης συνοικίας. Ο Στούαρτ Πεδρέλ ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του είχε αποδράσει από την οικογένειά του, τις επιχειρήσεις του και το κοινωνικό του περιβάλλον με προορισμό κάποιο νησί της Πολυνησίας, όπου σκόπευε να ζήσει ως ερημίτης σαν τον Πωλ Γκωγκέν. Αν και όλοι πίστευαν, η χήρα του, οι συνεταίροι του και ο δικηγόρος του, πως αρμένιζε στις θάλασσες του Νότου, ο Πεδρέλ βρισκόταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα στη Βαρκελώνη με άλλο όνομα. Ποιος λοιπόν ήθελε να τον βγάλει από τη μέση;


Πέρα από την αστυνομική πλοκή, η οποία διανθίζεται από συνταγές μαγειρικής, καθώς και αναφορές σε βιβλία, συγγραφείς και ποιητές, το βιβλίο θίγει μια ποικιλία θεμάτων συνδέοντας την Ιστορία με την κοινωνική πραγματικότητα, αναδεικνύοντας έτσι την ευρύτητα της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Οι θάλασσες του Νότου τιμήθηκαν με το βραβείο Planeta (1979) και το Διεθνές Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας (1981), ενώ η Monde littéraire κατέταξε το βιβλίο ανάμεσα στους πιο ενδιαφέροντες τίτλους της δεκαετίας 1975-1985.


ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Ένας ευφάνταστος και ηδονιστής συγγραφέας... Πρέπει να το διαβάσετε.

Irish IndependentΟ Πέπε Καρβάλιο είναι ένας φλεγματικός ερευνητής. Μοναδική του έγνοια φαίνεται να είναι το στομάχι του, αλλά, κατά την αναζήτηση γαστρονομικών απολαύσεων, επιλύει τα πιο περίπλοκα μυστήρια.

Sunday TimesΗ πένα του Μονταλμπάν είναι δηκτική για τους ισχυρούς, αλλά τρυφερή για τους καταπιεσμένους.

TLSΕάν δεν έχετε γνωρίσει τον Καρβάλιο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Ο πιο αυθεντικός ντετέκτιβ της γενιάς του και ένα ακαταμάχητο μείγμα πολιτικής πλεκτάνης, βαρκελωνέζικης ατμόσφαιρας και καταλανικής κουζίνας.

VenueΆκρως πολιτικό τούτο το μυθιστόρημα του Μονταλμπάν δείχνει με σαφήνεια το εύρος της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Φίλιππος Φιλίππου, ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής


 
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1939 κι έζησε έντονα τη βαρβαρότητα της δικτατορίας του Φράνκο. Στο έργο του, ακόμα και στα αστυνομικά του μυθιστορήματα, παραμονεύουν σε δεύτερο πλάνο οι ιδέες του, οι ανησυχίες του για το μέλλον, όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και όλου του κόσμου. Έφυγε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2003, περιμένοντας μια πτήση στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Ο πρόωρος θάνατός του άφησε ορφανό τον διασημότερο ήρωά του, τον ιδιόρρυθμό ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα αστυνομικά του μυθιστορήματα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία διεθνώς. Εκτός από τα βιβλία της σειράς Πέπε Καρβάλιο, ο Μονταλμπάν δημοσίευσε ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και δοκίμια.

Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το βραβείο Planeta για τις Θάλασσες του Νότου, με το Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, με το Εθνικό βραβείο Ισπανικών Γραμμάτων και με το διεθνές βραβείο Grinzane-Cavour για την προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Περισσότερα για τον Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν θα βρείτε στον δικτυακό τόπο www.vespito.net

Κριτική του βιβλίου "Πίσω από τις κλειστές πόρτες" από την Αναστασία Δημακοπούλου

Αλήθεια πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της συνήθειας; Μπορεί η ερωτική συνήθεια να οριοθετήσει έναν τρόπο ζωής; Να ριζώσει βαθιά μέσα μας, καθιερώνοντας έναν τρόπο συμπεριφοράς ως φενάκη, εξαπατώντας και παραπλανώντας τον ιδιο τον εαυτό μας; Είναι ο άνθρωπος άραγε τόσο αδύναμος ως χαρακτήρας, ώστε να καταπνίγει τα πραγματικά του θέλω, μπροστά στα παράλογα και ανατρεπτικά παιχνίδια που του παίζει η μοίρα; 

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Είναι γλυκιά και όμορφη η ζωή, όταν υπερκαλύπτονται βιοποριστικές ανάγκες, όταν απολαμβάνεις τον έρωτα εις διπλούν, όταν ζεις τ΄όνειρο της πολυτελούς και μεγάλης ζωής, όταν κάθε “΄θέλω”, ικανοποιείται άμεσα, πριν εσένα για εσένα. Όμως τι συμβαίνει στην περίπτωση που το τίμημα για όλα τα παραπάνω είναι η σκληρή μοναξιά της ψυχής και η παραίτηση απο την αναζήτηση κάθε τι ιδανικού. Τί μεθοδεύσεις και τί υποχθόνιες τεχνικές, χρησιμοποιούσε η κα Αγγελική για ν΄αμαυρώσει την αξιοπρέπεια της ηρωίδας μας και να την παρασύρει σ΄ενα βρωμερό συνεχές παιχνίδι, στο οποίο βασίλευε η παραφροσύνη και ο παραλογισμός; 

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του τριώροφου ανάκτορου με τον τεράστιο ανθοστολισμένο κήπο, κάποιος άνθρωπος με την δύναμη της εξουσίας και του χρήματος, υποβίβαζε σε υποχείριο μια ψυχή εγκλωβισμένη, στις παράλογες απαιτήσεις της. Έναν άνθρωπο που ήθελε ν΄ανεξαρτοποιηθεί και να παλέψει στην ζωή, χωρίς τις πλάτες και τις ιδιοτελείς τεχνικές της κα Αγγελικής. Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ζωής της κα Αγγελικής, η συγγραφέας μας παρουσιάζει μια γυναίκα που βασανίστηκε τόσο πολύ από την μοίρα. Στο πρόσωπο της Δανάης, συνάντησε μία σωτήρια λέμβο, για να την τραβήξει από τον όλεθρο στον οποίο βυθιζόταν αργά και βασανιστικά.Το πεπρωμένο της φυγείν αδύνατον. Η ζωή, της είχε φερθεί τόσο άδικα, χάνοντας την λατρεμένη της αδελφή αλλά και τον αγαπημένο πρώτο σύζυγό της. Την απέραντη μοναξιά της ψυχής της , αλάφρωσε ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης, που όμως με ραδιουργία και ύπουλα μέσα, στόχευε στην κατασπατάληση της περιουσία της. Μια χαράδρα φώς άρχισε να διαφαίνεται στην μέχρι τώρα ανούσια ζωή της. 

Σαν από θεία επιφώτηση ξεμπλόκαρε το μυαλό της και άρχισε να βλέπει την ζωή της με καθαρό μάτι. Καταφέρνοντας να φέρει την ζωή της σε μια σωστή πορεία, η τύχη της για άλλη μια φορά της εναντιώθηκε, αφού ο δεύτερος γάμος της, της έδωσε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Αυτό ήταν και το τελειωτικό χτύπημα για την κα Αγγελική. Τώρα ανάμεσα στα κόκκινα τριαντάφυλλα του σπιτιού της, μεγάλωνε και ένα μαύρο τριαντάφυλλο, το δικό της παιδί. Τα παιχνίδια της ζωής είναι αφανέρωτα και τόσο περίπλοκα. Υπήρχε μία αλληλοεξάρτηση- πίσω από τις κλειστές πόρτες του ανακτόρου- μεταξύ της Δανάης και της οικογένειας του σπιτιού, που μπορεί αρχικά να ήταν μία βίαιη και τεταμένη σχέση, αλλά κατέληξε να γίνει οικογενειακή. 

Ο χρόνος έφερε ένα ψυχικό δέσιμο των ανθρώπων αυτού του σπιτιού και μόνο μετά τον θάνατό τους, η Δανάη ανακάλυψε πως οι συμβουλές και οι παροτρύνσεις της κα Αγγελικής, την βοήθησαν να βιώσει έντονα συναισθήματα και πάθη, που επέφεραν σταδιακά και την ψυχική της ευφορία! Η αφηγηματική ικανότητα της συγγραφέας μας και η πλούσια πλοκή της ιστορίας μας, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

Η ένταση και η αγωνία κορυφώνεται-καθώς η ηρωίδα μας εμπλέκεται σε πολυποίκιλες ερωτικές σχέσεις, αναζητώντας το ιδανικό- και ο αναγνώστης ηρεμεί, μόνο όταν η ηρωίδα μας βρίσκει στο πρόσωπο του κ.Διοικητή την ονειρεμένη και κατ΄επέκταση την ευτυχισμένη ζωή. Ένα ανατρεπτικό ψυχογράφημα, που πραγματεύεται τον έρωτα κάτω από δυσμενείς και αινιγματικές συνθήκες! 

Ατζέντα Εκδηλώσεων των εκδόσεων Μίνωας από 30 /10 εως 3 /11!


Οι εκδόσεις Μίνωας συνεχίζουν τις εκδηλώσεις με τους αγαπημένους σας συγγραφείς. Με παρουσιάσεις ανα την Ελλάδα μπορείτε να τους γνωρίσετε από κοντά τους και να συνομιλήσετε μαζί τους για τα υπέροχα πονήματά τους!1. Οι εκδόσεις Μίνωας και το Public Κατερίνης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος "Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ" του Σπύρου Πετρουλάκη, συγγραφέα του best seller "Το παράθυρο της Νεφέλης".


Σας περιμένουμε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 19:00, στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Ερμού 5, Κατερίνη).Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Γεωργία Κακαλοπούλου και η αναγνώστρια Αναστασία Τσαλού.


2. Οι εκδόσεις Μίνωας και το Book and art στη Μυτιλήνη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος "ΑΚΟΜΗ ΘΥΜΑΜΑΙ" της Ελένης Γαληνού, συγγραφέως των best sellers "Όταν στέρεψε η αντοχή" και "Πέρα από τις κόκκινες γραμμές".

Σας περιμένουμε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου,στις 20:00, στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Κομνηνάκη 5, τηλ.: 22510 37961).

Η δημοσιογράφος Βαρβάρα Γκιγκιλίνη θα μιλήσει για το βιβλίο και η ηθοποιός Ντέσσυ Κομνηνού θα διαβάσει αποσπάσματα του μυθιστορήματος.  
3. Οι εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν να γνωρίσετε από κοντά τον Αλέξανδρο Νίκα.


Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό για το νέο του βιβλίο "Ένας αιώνας και μια νύχτα".

Σας περιμένουμε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 11:00-15:00, στο βιβλιοπωλείο του καταστήματος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στο Κερατσίνι (Λεωφόρος Δημοκρατίας 200, τηλ.: 210 4008432).

  

4. Οι εκδόσεις Μίνωας και το βιβλιοπωλείο Μαρνέρη στις Σέρρες σάς προσκαλούν να γνωρίσετε από κοντά τον Σπύρο Πετρουλάκη, συγγραφέα των best sellers "Το παράθυρο της Νεφέλης" & "Η εξομολόγηση".


Σας περιμένουμε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 12:00, στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Λ. Παπαπαύλου 13, Σέρρες, τηλ.: 23210 54331).  
5. Οι εκδόσεις Μίνωας και το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις στην Καλαμάτα σας προσκαλούν να γνωρίσετε από κοντά τον Σπύρο Πετρουλάκη, συγγραφέα των best sellers "Η εξομολόγηση" και "Το παράθυρο της Νεφέλης".Σας περιμένουμε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, στις 18:00, στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Αριστομένους & Νικηταρά 3Α, τηλ.: 27210 28828).